Годишно облагане на доходите при продажби по куриер и НАП

Все повече хора продават, които не са регистрирани като еднолични търговци или юридически лица извършват продажба на вещи през интернет платформи (OLX, Bazar, и други). Вещите могат да бъдат употребявани, като например: диван, който вече не ни е нужен, или  нови такива, които сме купили, но не са влезли в употреба в бита ни, като получат  парични суми чрез наложен платеж.

НАП изисква информация  от куриерските фирми за направените доставки с наложен платеж, броя на поръчките и сумите, платени от всеки клиент, за да се установи дали се извършва търговска дейност и съответно да изпратят покана до физическото лице да декларира получените доходи.

Получих следното запитване: „Имам следния казус –  Нямам фирма, бачкам си на трудов договор. Допълнително  купувам и продавам през olx, bazar и  facebook  телефони, часовници и техника. Изпращам продуктите чрез ЕКОНТ и СПИДИ и получавам парите от продажбата с наложен платеж . Трябва ли да  подам годишна декларация  за изкарани доходи от интернет и получените парични преводи от куриерски фирми (еконт и спиди )? Каква сума трябва да посоча? Благодаря предварително за помоща.”

При какъв оборот данъчните правят проверки?

До момента данъчните  органи правеха проверки на хора с оборот над 10 хил. лв., докато през новата година проверките ще обхващат и доста по-малки суми – годишен оборот от 2000 лв. до 5000 лв.

Какъв данък следва да заплатя?

Доходите от тази стопанска дейност се облагат с 15% данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от  ЗДДФЛ.  Данакът следва да се изчисли на база наложени платежи.

Кой е задължен да  подава годишна декларация за доходите по чл. 50 от ЗДДФЛ? ?

Данъчните проверяват и търговията по куриер. Физическите  лица,  който са онлайн търговци  трябва да обявят доходите си от продажби чрез куриерски пратки в своята годишна данъчна декларация.

Всяко местно физическо лице, което през предходната година е:

 • получило доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец;
 • иска да ползва данъчни облекчения;
 • лице, което е плащало патентен данък;
 • лице, което има необлагаеми доходи от дейност по таксиметров превоз на пътници, извършвана от физически лица – водачи, от името на регистриран превозвач.
 • е дало или получило заем/и от други граждани или дружества в размер на общо над 10 000 лв. или има непогасени остатъци общо над 40 000 лв. от дадени или получени заеми през годината или през предходните пет години;
 • притежава акции и дялови участия в дружества и недвижима собственост в чужбина;
 • е придобило доходи от източник в чужбина, подлежащи на облагане с окончателен данък.

Какъв е срокът за подаване на декларацията по чл. 50 от ЗДДФЛ? 

Годишната декларацията  следва да се подаде от 10 януари до 30 април на 2021г.

Помощ при  попълване и подаване на годишната декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Нашата кантора е специализирана в областта на данъчното право и счетоводното отчитане на доходите. Ако имате допълнителни проблеми и въпроси, свързани с декларирането на доходи от продажби чрез куриерски фирми, може да да се свържете с нас ТУК.

#серия #съвети

4 Replies to “Годишно облагане на доходите при продажби по куриер и НАП”

 1. Иван Иванов

  Здравейте!
  Бих искал да попитам ако имам годишен оборот от 2000 лв и си платя 15%данък върху него трябва ли да плащам и социални осигуровки при положение че се осигуряват по трудов договор?

  • Rosica Kavazova

   Здравейте, необходимо е се изяснят доста обстоятелства – какъв е произходът на този оборот т.е. от какво е натрупан и др. Може да се свържете с нас за изясняване на казуса.

 2. Йонко

  Не разбрах каква печалба да платя при условие ,че разпродадох нещата на безценица.Нали когато съм ги купувал съм си платил и ДДС.

  • Rosica Kavazova

   Здравейте, необходимо е се изяснят доста обстоятелства – имате ли документи за вещите, които сте разпродал, каква е стойността на получените суми по справка и т.н. Може да се свържете с нас за изясняване на казуса.

   от Eкипа на адвокатска кантора Кавазова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.